Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Dezbaterea de Sâmbătă | Ce ști tu să faci cel mai bine?

what if?Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. 

Ce bine sună! Cât de fericiți sunt cei care chiar se identifică cu aceast cuget a lui Confucius.
90% din “corporatiștii” cu care discut visează ca într-o bună zi să se decupleze de la sursa de venit constant (salariul) și să înceapă o aventură pe cont propriu… LOL


Dacă cu câțiva ani în urmă erau foarte porniți să trecă la acțiune, acum, la naiba, a venit criza și culmea, nu mai pleacă (ea, criza). Prin urmare, pe timp de război trebuie să stai ascuns în tranșee! NU este recomandat să faci zig-zag pe câmpul de luptă, printre gloanțe! bla bla bla… pretexte și iar pretexte.
Pe câțiva chiar i-am întrebat: Ok, tu de fapt ce vrei să faci? Discuțiile și răspunsurile pot fi sintetizate în căteva rânduri:
- “aș vrea, pentru început să încep ceva, DAR totuși să nu renunț la job… că nu se știe”;
- “la început o să încep să lucrez la proiectul meu după orele de program și în weekend”;
- “sunt dispus să investesc niște bani, daaaa’ NU foarte mulți”;
- “câștigul aș prefera să fie satisfăcător – ca să mă convingă să renunț la serviciu. Adică trebuie să-mi scot cel puțin salariu meu lunar ca să se justifice decizia de a demisiona”.

.. sună cunosut? :O)

Ezitare, nesiguranță, neîncredere, comoditate sunt câteva elemente care întrețin așa mocnit focul care arde sub scaunul de birou; focul care face ca locul de muncă să fie călduț. Super, nu?

De fapt, am constatat că de foarte multe ori nu știm cu adevărat la ce ne pricepem mai bine, nu știm exact ce anume ne place, ce anume am vrea să facem. Parcă am vrea să le încercăm pe toate. Ne uităm în stânga și în dreapta, vedem “ce merge”, suntem tentați să copiem dar renunțăm ușor pentru că ne “forțăm”, ne forțăm să facem ceva dar nu putem fi consecvenți. Este evident, NU are cum să iasă.

Lucrurile sunt mult mai profunde și, eu cred că până să ne deschidem un SRL sau un PFA sau până să ne alegm alt job, trebuie să clarificăm în relația “TU cu TINE“, concret, ce anume îți place să faci?… de fapt:

Care este ACEA abilitate/competență/aptitudine unică și naturală pe care o ai?

Dacă nu ai răspunsul la această întrebare, de aici trebuie să începi!

Gay HANDRICKS în cartea lui The Big Leap, are o teorie interesantă și ne propune chiar un exercițiu simplu prin care să rezolvăm posibila dilema.

Lucrurile stau în felul următor: Cunoașteți faimoasele păpuși Rusești! Cănd deschizi păpușa cea mai mare descoperi înăuntru o păpușă mai mică și înăutrul acelei păpuși este ascusă o păpușă și mai mică și tot așa… ok. Folosește această imagine și gândește-te la faptul că abilitatea/competența/aptitudinea ta unică este camuflată/ascunsă într-o altă abilitate care este ascunsă în altă abilitate, care este ascunsă în altă abilitate/competență mai “mare” pe care o ai. Este posibil nici măcar să nu realizezi că de fapt această abilitate unică/specifică este de fapt cea care stă la baza succesului pe care îl ai, atunci când aplici competențele “mai mari” (sau “generale”) pe care le ai… “face sens”?? :O)

Practic, exercițiul constă în “descompunerea” calităților pe care consideri că le ai (“păpușa” ce mai mare) până la cel mai mic detaliu, până descoperi cea mai mică “păpușă” din jocul Rusesc despre care vorbeam.

Este recomandat să pleci de la o afirmație fundamentală:
“Sunt cel mai bun atunci când_________________________________________”

Rostește cu voce tare! :O) Este foarte posibil să “emiți” o afirmație …generală cu privire la ce anume simți/crezi că ești cel mai bun. Este prfect. De exemplu: Sunt cel mai bun atunci când sunt în situația de a construi o echipă!

Acum trebuie săpat mai departe. Trebie să faci un zoom pentru a avea o imagine mai clară:
“Atunci când fac lucrul la care sunt cel mai bun, concret, ceea ce fac este _________”

Încercă să faci o descriere mai detaliată. De exemplu: Atunci când sunt în situația de a construi o echipă, concret: analizez și evaluez diverse situații, evaluez oamenii și potențialul lor, planific, iau decizii, discut cu oameni…

Mergi mai departe:
“Când faci toate acele lucruri concrete, ceea ce îți place cel mai mult este_________”

… și tot așa, până ajungi la ACEA aptitudine/competență/abilitate unică pe care o ai. Vei ști că te apropii de ea atunci când, în sinea ta vei simți bucurie, emoție, mirare și plăcere pentru acel…CEVA!

Este un exercițiu interesant, iar dacă îl execuți corect și la modul cel mai serios poți afla răspunsuri pe care le cauți. De aici și până la a te identifca cu ceea ce a spus Confucius, mai este doar un pas: ACȚIUNEA. Oricum, va fi mult mai simplu să treci la acțiune dacă ai descoperit cu adevărat ceea ce vrei să faci cu adevărat!

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed