Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Dezbaterea de Sâmbătă: Pamflet cu stiluri de a conduce

manager“Discleimăr”: articolul de mai jos este un pamflet și vă rog să îl apreciați ca atare. :O)

Astăzi aduc în “Dezbatera de sâmbătă” mai multe stiluri de management pe care le-am întâlnit pe parcursul experienței mele profesionale. Va fi (probabil) un articol foileton, din cel puțin două motive: i) nu îmi ajunge “spațiul de emisie” să vi le prezint pe toate și ii) în fiecare zi cunoaștem oameni noi cu stiluri noi;
Chiar dacă în cele ce urmează voi evidenția doar anumite laturi de comportament, cele care mi se par mie că au ieșit în evidență, astea nu înseamnă că sunt singurele “particularități” ale stilului, firește.

3, 2, 1 … start:

“căluțul” – este numai bun de încălecat și călărit. Face treabă bună, este conștiincios și muncește pentru toată lumea. Poți să ridici vocea la el, poți să îi dai de lucru, nu se va supăra, nu te va certa și nici nu te va pune la treabă…

“indispensabilul” – nimic nu merge fără el. Trebuie să fie prezent la serviciu 365 de zile pe an. Dacă plecă, salariații nu mai au busolă. Are zile de concediu neefectuate din anii trecuți, iar când îl trimiți în concediu se simte vinovat, prin urmare jumătate din concediu vine “la program”.

“boxerul” – este forte aspru. Împarte pumni în stânga și în dreapta cu orice prilej. Simte nevoia să arate cine este șeful în casă. În general este un tip frustrat de faptul că toți salariații sunt mai inteligenți decât el și oricine îi poate lua locul. Singura metodă cu care aduce la tăcere colegii este să le administreze câte un pumn în plex de câte ori aceștia intră în birou cu câte o problemă.

“fotograful” – toată ziua face poze. Expert în photoshop, un cosmetician priceput. Toată ziua, în loc să rezolve probleme se preocupă de imaginea lui și de felul în care iese în poză. În permanență are argumente și justificări, niciodată nu își asumă nimic iar pemntru absolut orice, “vinovații”, evident, sunt alții.

“tonomatul” – funcționează cu fise. Îi dai subiectul sau tema și vorbește cât vrei tu. Te duce pe la Viena, pe la Paris, la Barcelona după care ajunge la București. Este un as al parantezelor rotunde și acoladelor pe care le tot deschide și închide extrem de lejer și fără număr.

“căinele de pază” – te domină cu forța, este în permanență cu călcâiul pe gâtul tău, te face să crezi că el este mama și tata în același timp, ține totul din scurt. Nu contează cât știe, important este că este hotărât și are forță. Își urmărește foarte bine scopul și dacă trebuie, te calcă în picioare. Nu are sentimente decât față de mâna care îl hrănește.

“ursul” – stă în bârlogul lui. Din când în când iese să vadă care este starea națiunii. Te lasă să te apropii de el, este prietenos, dar și când se dă la tine și te mușcă… Nu este genul pe care îți recomand să îl enervezi, pentru că te va ține minte.

“plopistul” - sugestiv. Cam este în plop. Are un aer așaa deee… “je ne sais rien”. Poate fi uneori jovial și distractiv. Poți vorbi cu el despre orice, da’ numai de serviciu să nu îl întrebi. Cunoaște multă lume și multă lume îl cunoaște. În funcție de cum te înțlegi cu el te poate ajuta sau poate să îți dea cu flit.

“comentatorul” – întotdeauna are ceva de comentat, în special ideile și propunerile altora. Nimic nu merge cum trebuie, nimeni nu îi înțelege situația, le-a încercat pe toate, fără rezultat. Nu ar fi o problemă dacă ar păstra ideile și cometariile doar pentru sine, dar în general îi contaminează și pe alții.

“descurcărețul” – omul se descurcă. Nu iese în evidență (cu bune sau rele), dar nici nu te încurcă. Își face treaba și auzi de el dar atunci când se blochează undeva pe circuit. Este ca mărarul în ciorbă. Dacă nu-i dă gust, de stricat nu o strică.

“jucătorul” – face treaba tuturor, știe tot și de toate, se descurcă singur. Colaboratorii sunt doar niște unelte de care se folosește să își pună planul în aplicare. Meritul este integral al lui și doar al lui. Pentru el nimeni nu este de neînlocuit. Pentru fiecare colaborator are cel puțin 2 variante de înlocuire. Ai greșit… te-a taxat, nu ratează nicio ocazie (parcă te așteaptă la cotitură).

“miserupist-ul” – el își face treba domle’. Este logic, rațional, dăștept și intelihent, are întotdeauna argumete pentru deciziile lui, în schimb îi lipsește ceva: pasiunea. Nu poți gândi totul în termeni de 1(unu) si 0(zero). Își ia misiunea foarte în serios dar nu prea îi pasă de restul lumii. Totul se rezumă la el și la deciziile lui.

“SMURD” – răspunde pe firul scurt, tie meserie, te ajută, este propmt, este profesionist, are întotdeauna cel puțin o soluție, este disponibil și este rapid.

… va urma

Vă provoc să vă simțiți liberi și adăugați tipologiile pe care le-ați întâlnit sau cunoscut și voi. :O)

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed