Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Articles

Educație și povești pentru copii

Zice lumea bună că foarte multe din explicațiile comportamentului nostru ca adulți şi modul în care o națiune îşi construieşte şi impune valorile într-o societate este influențat de… Educație. Mai precis de educația pe care o primim acasă, la grădiniță şi la şcoală, de exemplele pe care le avem şi la care ne raportăm, uneori poate inconştient.

O sursă de exemple şi de inspirație care, consider eu, ne poate influența în sensul celor descrise mai sus sunt… poveştile copilăriei.

Astăzi voi face o scurtă incursiune în una din cele mai cunoscute poveşti, “Punguța cu doi bani”, pentru a exemplifica care este sămânța pe care o cultivăm în copiii noştri.

Buuun. Prin urmare, dragii moşului…

Povestea noasră începe brusc şi încă de la început “explicăm” copiiilor într-un mod explicit ce înseamnă să fi ZGÂRCIT și RĂU în același timp. Baba avea ouă dar NU le împarte cu moşneagul, fără a avea un motiv anume. Aşaaaa pur şi simplu… pentru că Nu vrea. Care este învățătura pe care trebuie să o sesizăm în acestă abordare?

Ca şi cum nu era suficient acest mesaj, în fragmentul următor autorul ne ajută să învățăm copiii că “bătaia este ruptă din rai”. Dialogul este destul de sugestiv:

“- Dacă ai poftă de ouă, bate şi tu cucoşul tău, să facă ouă, şi-i mânca; că eu aşa am bătut găina, şi iacătă-o cum se ouă.” – Perfect. Bătaia este o soluție care… funcționează. Vrei să obți ceva = Bătaie.

Acum, dacă ești bătut, îți pot venii idei!

“- Na! ori te ouă, ori du-te de la casa mea; ca să nu mai strici mâncarea degeaba.

Cucoşul, cum scăpă din mânile moşneagului, fugi de-acasă şi umbla pe drumuri, bezmetec.” – interesante mesaje. Oare cum şi le traduc în mintea lor copiii noştri ?

Mi se pare firesc să fugi de acasă.

Învățătura nu se opreşte aici:

Cocoşul a găsit o punguță cu 2 bani. Ghinion. A văzut-o un BOIER care şi-a trimis vizitiul (adică şoferul) să o confişte.

” Boieriul o ia, fără păsare o pune în buzunar şi porneşte cu trăsura înainte.” – Practic deşi avea acasă bani şi bogăție cu nemiluita, a luat punguța amărâtului de cocoş fără nici măcar să îi pese.

Mai departe. Cocoşul neîndretățit, protestează. Vrea punguța înapoi. Ce pățeşti dacă protestezi? Boierul vrea să scape de tine efectiv, să te elimine. Eşti aruncat în fântână, în cuptorul cu jăratec, zvârlit în cireada de vite şi în haznaua cu galbeni…

Ei bine, ce să vezi. Cocoşul izbuteşte. Îşi recuperează punguța. Pentru că, nu-i aşa, poporul român întotdeauna va fi învingător indiferent de ce obstacole apar în calea lui… ?!

Finalul este superb. Din păcate autorul a ratat şansa să ofere şi un exemplu pozitiv. Pe scurt. A venit acasă cocoşul cu toate bunătățile şi bogățiile pe care le-a “luat” de la boier, iar baba, cu ruşine, a cerut moşneagului nişte galbeni. Ce îi spune moşneagul:

“- Ba pune-ţi pofta-n cui, măi babă! Când ţi-am cerut ouă, ştii ce mi-ai răspuns? Bate acum şi tu găina, să-ţi aducă galbeni; c-aşa am bătut eu cucoşul, ştii tu din a cui pricină… şi iaca ce mi-a adus!”

… superb. Pur şi simplu superb.

Influențează aceste poveşti în vreun fel transformarea noastră din copii în elevi şi apoi în adolescenți şi adulți? Sau este o polemică inutilă?

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed