Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Articles

Ignoranța aduce mai multă certitudine decât informația

… zicea Charles Darwin.

Deși am observat și eu (în timpul serviciului) comportamentul despre care voi scrie în cele ce urmează, prefer să dau cuvântul unor specialiști care chiar au aprofundat și cercetat fenomenul: prof. David Dunning și prof. Justin Kruger de la Cornell University. Pe scurt… efectul Dunning – Kruger.

(pentru a păstra intact sensul efectului, voi “reda” cu copy&paste, în limb engleză, concluzia la care au ajuns Dunning și Kruger)

The Dunning–Kruger effect is a cognitive bias* in which unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly rating their ability much higher than average. This bias is attributed to a metacognitive** inability of the unskilled to recognize their mistakes.

*A cognitive bias is a pattern of deviation in judgment, whereby inferences of other people and situations may be drawn in an illogical fashion.[1] Individuals create their own “subjective social reality” from their perception of the input.

** Metacognition is defined as “cognition about cognition”, or “knowing about knowing.”

În traducere liberă: Sunt nașpa dar mă mint că sunt extraordinar și nici nu îmi dau seama că mă mint. Sau și mai relevant: Sunt incompetent dar mă mint că sunt competent și nici nu îmi dau seama că mă mint… Sună cunoscut?

Dar asta nu este tot. Experimentele ce demonstreaza efectul, practic, demonstrează ipoteza cum că incompetenții:
- Tind să își supraestimeze abilitățile;
- Nu recunosc superioritatea abilităților celorlați nici când aceasta este autentică;
- Nu reușesc să observe cât de inoportuni sunt într-un context dat;
- Recunosc și acceptă faptul că nu sunt competenți sau faptul că le lipsesc abilitați DACĂ beneficiază de training pentru competențele sau abilitățile respective.

Efectul are o mare variabilitate culturala. Este mai accentuat in SUA (no way! it’s a joke, right?) si este aproape invers in Asia de est. Adică asiaticii isi subestimeaza constant abilitatile… Sunteți surprinși să aflați asta?

Concluzie: Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare…oare?; sau cum spunea Betrand Russel (filozof britanic, logician, matematician, istoric și critic social) citat inclusiv de Dunning și Kruger:

“Una din marile dureri ale vremurilor noastre este că cei siguri pe ei sunt proști și cei cu imaginație sunt plini de dubiu și incertitudini”.

pam pam

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed