Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Articles

Motivare NU înseamnă doar bani… directore!

Scopul unui manager, cred eu, este să aibă întotdeauna “omul potrivit la locul potrivit”. Motivația este una destul de simplă: atâta timp cât ai încredere că cel pe care l-ai desemnat să ocupe o funcție își face treaba bine, tu ca manager te poți concentra în rezolvarea altor probleme în alte zone.

Cu o singură mențiune: rolul tău nu se rezumă doar să găsești omul potrivit și atât. Trebuie să îl urmărești din când în când întrucât încrederea nu exclude controlul; trebuie să îți simtă prezența; trebuie să îi dai feedback ca să vadă că tu ști că își face treaba bine; trebuie să îl animi din când în când și mai ales trebuie să ști să îl MOTIVEZI.(de fapt tot ce am enumerat mai sus este parte integrantă a procesului de motivare pentru că motivare nu înseamnă doar bani).

Aspectul acesta al motivării unui salariat este extrem de delicat. Avem de a face cu oameni diferiți, cu personalități diferite, cu așteptări diferite, cu viziuni diferite cu reacții diferite la “factorii” motivaționali. Trebuie să particularizăm fiecare caz, să îl analizăm și să prescriem rețete individuale.

De foarte multe ori ne prindem cu treabă, intrăm poate în detalii inutile și neglijăm acest aspect al cultivării unei relații de colaborare cu cei pe care îi coordonăm în mod direct, care muncesc pentru noi și care ne aduc rezultatele de pe urma cărora beneficiem cu toții… Nu ar trebui să se întâmple asta, dar totuși se întâmplă și ne trezim într-o bună zi cu o demisie semnată pe masă. Parcă îmi și imaginez discuția:
- ce s-a întâmplat, de ce vrei să pleci?
– păi de ce nu ai zis nimic până acum?
– nu am recepționat niciun mesaj că ai fi nemulțumit sau neîmplinit!
– dacă mi-ai fi spus puteam rezolva problema mai de mult!
– ești un salariat valoros și nu vreau să pleci!
– spune-mi ce îți oferă concurența și îți oferim și noi…

Hmmm…

De ce DOAR atunci brusc ne trezim să dăm feedback și să “motivăm”?
De ce NU am discutat cu colegul nostru până atunci?
De ce nu am făcut noi primul pas?

De ce toți “patronii” au tendința să întindă elasticul la maxim iar cănd se rupe încearcă să o întoarcă fix ca la Brăila?
Crezi că omul ăla pe care brusc îl apreciezi și pentru care ești dispus să faci orice compromis pentru a-l reține, mai are încredere în tine?… Posibil de data asta să ai noroc și să îl întorci din drum. Ai fost norocos. Dacă eram eu în locul lui și tu erai managerul meu îți spuneam câteva numa’ așa ca să mă descarc.

Nu toți salariații sunt atât de deschiși și când au o problemă o pun pe tapet.
Poate nici tu nu ești cea mai abordabilă persoană din “fabrică” și nici nu ai reușit să te apropii de oamenii tăi până la “acel” nivel al relației profesionale.

Poate ar trebui să fim mai mult manageri decât directori… directore!

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed