Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

“Job interview” …ep.1

Prima ipostază în care fiecare dintre noi ne regăsim la un moment dat (mai repede sau mai târziu) este ipostaza de CANDIDAT pentru a obține un “job”, un serviciu sau o slujbă … asta atâta timp cât singuri am decis că ne dorim să lucrăm “la patron” și deocamdată nu avem, să zicem …chemarea și resursele de a deveni noi înșine un “patron” de perspectivă.

Subiectul “job interview” este cât se poate de actual și extrem de important!
Este un subiect pe care îl voi aborda în mai multe “episoade”, pentru că am foarte multe lucruri utile să vă scriu. Prin urmare,

Fie că ești nevoit să îți cauți un loc de muncă ca să câștigi niște bani și să fi independent financiar; fie că muncești deja dar nu iți place ceea ce faci sau iți dorești ceva mai mult; fie că vrei să promovezi; fie că pur și simplu “te antrenezi” participând la interviuri de angajare pentru a vedea “cum se mai pune problema” in piață; fie că dorești să obții o confirmare a valorii tale in piata (ca incepator sau ca profesionist) și in felul acesta (odată cu confirmarea valorii) vei fi mai sigur pe tine și vei avea mai multă încredere in tine … este esențial să faci cea mai bună impresie la întalnirea cu potențialul viitor “patron” la care vrei să muncesti !

Și acum Îmi aduc aminte primul meu interviu după ce am terminat facultatea … Eram încă un copil, eram “varză”! Privind inapoi, nu cred că realizam pe ce lume sunt.
Am si argumente pentru afirmatiile acestea: Dacă vă vine să credeți, la primul meu interviu după terminarea facultății am fost … cu MAMA! … acum râd și eu când mă gândesc, atunci nu mi se părea NIMIC nepotrivit. Da, mama a intrat cu mine la “patron”, nu se cunoșteau, m-a prezentat (“el este fiul meu”), mama a răspuns la cele două, maxim 3 întrebari în locul meu … și gata, acesta a fost interviul. (singurul aspect de apreciat la mine, în acel moment, putea fi ținuta de interviu, tunsoarea de interviu și atât!).

Timpul a trecut, copilul a crescut și la un moment dat am ajuns și eu în ipostaza de a face recrutări în numele “patronului” pentru care muncesc.
Primul “job interview” a fost acum 7 ani și de atunci, prin prisma atribuțiilor functiei și misiunilor pe care le-am avut, pot spune că m-am perfecționat în această ipostază și exersez în continuare.

Am la activ pana în prezent peste 400 de interviuri la care am participat in ultimii 7 ani. (interviuri de angajare și interviuri de promovare)

Acum că știu prin ce experiențe am trecut și eu, am deschis acest subiect și voi încerca să vă ofer o perspectivă a unui “patron” și să vă dau câteva idei cu iz de sfaturi pentru a iesi de la un “job interview” … Învingători (:o).

Fac acest lucru pentru că am întalnit foarte, foarte, foarte mulți candidați TOTAL NEPREGĂTIȚI să sustină un interviu … și nu mă refer aici la pregătirea Tehnică sau de specialitate, mă refer la ATITUDINE, DISCURS, PRESTATIE, TINUTA si iar ATITUDINE, DISCURS, PRESTATIE, TINUTA !!!

Sunt printe noi persoane care manifestă o parte din aceste (să le spunem generic) competențe, în mod natural, fără să depună un efort constient.
De exemplu: atitudinea este positivă, știe exact ce vrea, relaționează cu ușurință cu interlocutorul, știe să se facă plăcut, are un discurs îngrijit. etc.

Sunt printre noi și persoane care, spre deosebire de alții, trebuie să exerseze foarte mult și trebuie să iși dezvolte aceste competențe pentru a avea o șansă la un interviu de recrutare.
Esențial în această situație este să fiți conștienti voi înșivă despre importanța acestor competențe cheie care trebuie să le manifestați într-un “job interview” și să acordați importanța cuvenită PREGATIRII unui interviu !!!

Despre atitudine, discurs, prestație și ținută … dicutăm in “episodul” urmator.

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed