Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Bastonul de Mareșal !

Sursa foto = click foto

“Fiecare soldat poartă în raniță bastonul de mareșal” – spunea Napoleon acum vreo 200 de ani.

Adaptând celebra afirmație, eu vă spun că fiecare salariat are in geantă bastonul de manager !
Adică indiferent de condiția socială și chiar dacă NU ați avut pe linia arborelui genealogic rude cu studii superioare sau manageri consacrați, asta categoric nu vă descalifică și nici nu vă micșorează din șansele si oportunitățile pentru ca la un moment dat, să deveniți un manager adevărat, un manager de success … Sper că am fost suficient de clar și toată lumea este de acord cu mine!

Am ales să scriu despre acest subiect întrucât în ultimii 5-6 ani am avut foarte multe discuții cu colegi de ai mei (eu fiind în postura de “patron”) pe subiectul “a fi sau a nu fi” DIRECTOR și, spre surprindera mea, am constatat că în cele mai multe cazuri acest obiectiv colegii mei îl aveau “setat” în mod greșit (din punctul meu de vedere).
Să ne înțelegem: Doamne ferește! Nu este NIMIC rău sau greșit să îți stabilești un astfel de obiectiv, DAR

Ce contează foarte mult este “cum îți stabilești acest obiectiv?”; “în ce moment al dezvoltării tale profesionale (când) îți propui acest obiectiv?” și “ce faci concret ca să atingi acest obiectiv?”.

“cum îți stabilești acest obiectiv?”
În primul rând: acest gen de obiective vă sfătuiesc foarte serios să le stabiliți … cu grijă!
De ce? Deoarece cu cât este mai mare diferența dintre obiectivul stabilit și “situația din teren” și practic constatați că timpul trece și … NU se întâmplă nimic (adică nu va atingeți obiectivul) se poate instala sau adânci un sentiment de FRUSTRARE. Este total nerecomandat și de nedorit, pentru că acest sentiment dăunător nu se instalează singur. Vine la pachet, printre altele, cu neîncrederea, dezamagirea, dezorientarea … Între noi fie vorba, un salariat frustrat intr-o echipă nu este visul niciunui “patron”.

Câteva exemple:
– am terminat facultatea, m-am angajat și îmi propun ca în 2-3 ani să ajung director! Cum au trecut cei 2-3ani încep să “bat din picior”.
– lucrez de 7 ani pentru companie. Ar fi cazul să mă numească într-o funcție de conducere!
– am o vârstă și o experiență, dacă nici la vârsta asta nu merit să fiu director, când se va întâmpla? Bine că primesc funcții și promovează toți “copii”!
… Sunt doar 3 exemple în care nici asteptarile și nici obiectivul nu sunt in concordanță cu “situația din teren” = ce știți, ce faceți, cum faceți, cum sunteți pozitionați în echipă, cum sunteți percepuți de “patron”, profilul căutat, rezultatele obținute, calitățile + defectele voastre etc.

În al doile rând: aceste obiective trebuie să fie realiste și realizabile.
Acest lucru presupune să ai informația și să poți să îți evaluezi corect poziția și șansele în cadrul echipei = să ceri și să primești feedback [vezi articolele de până acum (:o)].
Acest lucru mai presupune să ai repere corecte la care să îți raportezi performanța și rezultatele. Sfat: NU vă raportați la cei mai slabi – este necâștigător; NU vă raportați la medie – nu întotdeauna este relevantă; raportați-vă la așteptarile comunicate de conducere – obiective/buget/ținte stabilite.
Acest lucru mai presupune să vă acordați un timp, un “dead line”. Vă sfătuiesc ca acest timp să fie suficient de lung încât să ajungeți la “maturitatea” necesară poziției, dar în același timp suficient de scurt încât să aveți de a face (totuși) cu un termen rezonabil. Depinde doar de voi!

Procedând așa, cred că veți reuși să va setați un obiectiv realist !

“când îți propui acest obiectiv?”
Eu consider că poți să iți stabilești un astfel de obiectiv măreț din prima zi de angajare, cu o singură condiție, să fi capabil să îl gestionezi și să nu cazi în extreme ( frustrare, neîmplinire, dezamăgire etc). Acest test l-au picat destul de mulți! Ce au făcut ? Au demisionat, au schimbat angajatorul, iar au demisionat, iar au schimbat angajatorul … Pentru o parte dintre ei a fost de bun augur, pentru cei mai mulți un loz necâștigător.

Alegerea momentului oportun depinde foarte mult de contextul în care te afli si de oportunitățile care se ivesc pe parcurs.
Contextul este ceva previzibil, poți singur aprecia dacă este sau nu momentul oportun pentru realizarea acestui obiectiv (exemplu: posturi vacante, extinderii de activitate, înființarea de noi compartimente, proiectele aflate în desfășurare).
Oportunitățile nu întotdeauna sunt previzibile. Ele pot apare când nici nu te astepți, tocmai de aceea este ESENȚIAL să fiți pregătiți la momentul respectiv, să fiți o opțiune pe buzele tuturor celor care pot decide evoluția voastră în carieră.

A te pregăti și a fi pregătit, a fi “eligibil” pentru o astfel de provocare, ține exclusiv de tine și de felul în care înțelegi să îți faci treaba la locul de muncă !!!
= muncă, sacrificii, efort susținut, curaj, metodă, voință, dorință, motivație.

Rețineti ! Nici salariul și nici argumentele care vă recomandă pentru o funcție sau alta NU sunt direct proporționale cu vechimea în muncă ! Adică dacă lucrezi într-o companie de 7-10-15 ani, nu înseamnă că “patronul” este obligat să iți mărească leafa sau să te promoveze. ( probabil că vor fi măriri de leafă și propuneri de funcții noi de execuție – dar este posibil să fie sub nivelul așteptărilor ?!)

“ce faci concret ca să îți realizezi acest obiectiv?”
1. Abordați obiectivul sistematic. Faceți pași marunți, dar siguri.
2. Defalcați obiectivul acesta măreț în obiective mai mici, realizabile.
3. Identificați corect traiectoria/parcursul profesional.
4. Învățați tot ce este de învățat, încercați sa cunoașteți cât mai multe/tot în fiecare poziție pe care o ocupați. Autoperfecționați-vă!
5. Căutați în permanență să ieșiți în evidență prin ceea ce faceți, prin rezultate, prin atitudine, prin rolul pe care vi-l asumați în cadrul echipei. [în sensul pozitiv (:o)]
6. Fiți perseverenți și încercați să fiți cel mai bun salariat din echipă.
7. Nu fiți superficiali.
8. Nu fiți “low profile” și NU vă limitați doar în a vă achita de sarcinile zilnice.
9. Nu vă feriți de muncă și sarcininsuplimentare, dăunează grav evoluției în carieră.
10. Cereți feedback.
11. Nu aștepta să vină cineva, cândva să te ia cu macaraua de pe poziția care ești și să te facă director. Luptă-te! Afirmă-te! Convinge! MERITĂ!
12. Nu judeca deciziile altora, asigură-te că prestația ta la muncă este ireproșabilă.
13. Dă tot ce-i mai bun din tine și asigură-te că în ceea ce te privește ai făcut tot ce ți-a stat în putință.
14. Obijnuiește-te ca prima dată să OFERI ceva, după aceea să ai pretenții ceri ceva sau să primești ceva.
15. “festina lente”. Grăbește-te încet si AI RABDARE, vine și vremea ta! :o )

Procedând așa, aveți șanse mari să vă “setați” CORECT un obiectiv … CORECT.

P.S. Astept feedback! “just in case” – personalofflinecoach@gmail.com

offline coach

  • [...] topul Forbes. Dacă NU mă regăsesc în el … mulțumit sau nemulțumit de salariu, cu bastonul de Mareșal în geanta sau în mână, chiar dacă știu să demisionez, trebuie să găsesc timp să … [...]

  • [...] a fost singurul “film” pe care l-ai văzut… păi atunci când apuci de mâner Bastonul de mareșal… oare cum o să te comporți? Ce fel de urme lasă în dezvoltarea ta ca individ o astfel de [...]

  • [...] curând că sunt multe alte lucruri muuuuult mai utile decât ceea ce faceți voi și unde puteți să învățați meserie adevărată într-o companie. Dacă ar fi după mine eu aș desfința aceste funcții suport pentru că eu nu am nevoie de [...]

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed