Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Da’ salariu … cât e salariu?

Sursa foto = click foto

Sunt destul de bucuros!
Am primit primele întrebări de când am deschis această “frecvență” prin care comunic cu voi! [mai mult eu deocamdată(:O)]
URAAAA!

So, mesajul sună cam așa:

“Două întrebări:
1. În cazul în care se cere să spunem ce asteptari salariale avem, cum să abordăm problema?
sau,
2. în situația în care se prezintă un pachet salarial, cum anume să procedam în cazul în care nu ar fi în “concordanță” deplină cu sarcinile prezentate și ne-ar nemultumi, am dori mai mult? [...]“

Ei bine, subiectul SALARIU la un “job interview” este foarte important.
Este important atât în economia interviului (pentru că nu ști niciodată când și dacă este “bine” să vorbești despre bani) cât și ca negociere/rezultat final (pentru că de rezultatul negocierii va depinde, pentru o perioadă, bunăstarea ta).
În aceste condiții ai o singură alternativă: ca să primești un salariu, obligatoriu trebuie să te angajeze cineva!

Buuun, să începem cu începutul.
Un candidat la un interviu se poate afla în ipostaze diferite:

1. Stă acasă, nu are un loc de muncă;
2. Salariat nemulțumit care dorește să demisioneze și să schimbe “patronul”;
3. Salariat “vânat”de concurență și/sau alți “patroni”.

Rețineți: De fiecare dată, invariabil, angajatorul va specula la MAXIM toate avantajele pe care le are ținând cont de poziția de pe care voi negociați (1, 2 sau 3)!
Asta înseamnă că și voi, la rândul vostru, trebuie să conștientizați situația în care vă aflați la momentul interviului și să vă stabiliți foarte clar “CE VREȚI SĂ OBȚINEȚI?”, pentru că fiecare ipostază are particularitățile, avantajele și dezavantajele ei, iar obiectivul ar trebui și el adaptat ipostazei (:O).

Să le luăm pe rând:

1. Sunt fără loc de muncă și vreau să mă angajez!
Cei fără un loc de muncă sunt diferiți între ei (dacă îmi este permisă formularea). Pot fi:

 • proaspeți absolvenți de școli și studii universitare

În această situație experiența NU este punctul forte. Doar numele universitații din CV și nivelul de cunoștință al limbilor străine nu sunt suficiente unui angajator să spună: “DA! Îl vreau în echipa mea!”. Dacă totuși ați fost invitați la un interviu, este foarte posibil să se întâmple acest lucru pentru că, prin felul în care decurge interviul, prin felul în care puneți problema, posibil “patronul” să vadă în voi potențialul de dezvoltare și “aluatul” ușor de modelat. (vezi episoadele “job interview“)
Pentru voi este foarte importat să începeți să acumulați experiență și dacă vin și câțiva bănuți chiar nu-i rău deloc (părerea mea). Ar fi de preferat să reușiți să intrați într-o companie serioasă, cât mai mare cu putință. (în caz contrar, fiți foarte atenți în selectarea companiei – este de dorit ca la început să aveți parte de experiențe pozitive și de personaje de la care să învățați câte ceva).

 • foști salariați, cu experiență, care încearcă să se (re)angajeze în același domeniu.

La voi CV-ul este mai consistent, aveți experiență, ceea ce este un aspect pe care angajatorul cu siguranță îl va lua în considerare. Puteți fi operativi în maxim T+1 lună de zile. Experiența este un avantaj pe care trebuie să îl exploatați. Atenție! Aveți niște repere/așteptări pe care le aveți fixate încă de la ultimul loc de muncă. Posibil să fie nevoie să le ajustați sau chiar să renunțați la ele … știți foarte bine că “iarna nu-i ca vara!”.
Dacă balanța de încasări și plăți este negativă, este foarte important să avem urgent niște intrări de cash. Și în acest caz încercați să “studiați” angajatorul, cu cât este mai mare și mai serios, cu atât îți poate oferi mai multă stabilitate și mai multe perspective/oportunități de dezvoltare profesională.

 • foști salariați cu experiență într-un anumit domeniu de activitate unde oferta de job-uri nu este atât de generoasă și sunt nevoiți să aplice pentru job-uri total diferite de ceea ce au facut până la momentul respectiv.

Aici experiența practic nu va conta foarte mult; dar este posibil să vă fi dezvoltat niște abilități și deprinderi care pot face diferența și la o adică, vă pot recomanda pentru noul job, chiar dacă nu are nicio legătură cu experiența voastră profesională. Șansa este să va integrați într-un colectiv, să începeți să acumulați experiență. Este obligatoriu să aveți RĂBDARE pentru că un CV se construiește în timp, nu în 3-6-12 luni!

SFAT pentru toți cei fără un loc de muncă: sunteți oameni deosebiți, aveți potențial pe care cei care vă evaluează la interviu nici nu îl bănuiesc; aveți toate șansele și tot timpul din lume să convingeți “patronul” că sunteți “the best” și meritați tot ceea ce este mai bun (inclusiv salariu) … DAAAR pentru a face asta, în primul și primul rând trebuie să “luați” interviul și să semnați un contract de muncă (chiar și pe o perioadă determinată)! Un interviu durează între 30min. – 1h. Atât aveți la dispoziție să dovediți că meritați postul! Cred că timpul este muuuult prea scurt pentru a aduce vorba despre salariu! Păstrați-vă acest subiect pentru mai târziu; după ce vă angajați, după ce demonstrați “ceva”!

2. Salariat nemulțumit – vreau altă slujbă!
(despre cum demisionăm și motivele pentru care vrem altă slujbă am scris AICI – citește, poate te ajută să te răzgândești).
Din câte am experimentat eu, avem aici două “categorii”:

 • “sportivii” (cum îi numesc eu) – au schimbat angajatorii (3-4) la intervale relativ scurte de timp (posibil că nu au găsit ceea ce doresc, posibil că nu se integrează, posibil că încearcă să își mărească leafa … cine știe ?!)

În situația voastră fiți convinși că noul “patron” va investiga în timpul interviului MOTIVUL pentru care ați plecat sau vreți să plecați de la locul de muncă.

Întotdeauna un CV cu multe schimbări de companii va ridica semne de întrebare cu privire la intențiile, seriozitatea și stabilitatea candidatului! (eu întotdeauna încerc să aflu: “cât va sta la mine?”; “de ce s-a plimbat atâta?”; “ce are de gând?”; “care a fost scopul acestui traseu?”; “la ce i-a folosit?”; “de ce vrea să plece?”; “are probleme sau este bine intenționat?”…etc.)
Trebuie să fiți pregătiți să vă justificați schimbările și trebuie să fiți convingători pentru a avea o șansă. Argumentele care poate compensa acest minus pot fi pregătirea profesională, cunoștințele în domeniu, “zestrea de după divorț”, adică contactele, portofoliul de clienți, informațiile deținute, etc.

 • “oportuniștii” (cum le spun eu – în sensul pozitiv) – candidații care nu au avut schimbări de job iar poziția pentru care candidează chiar este pentru ei o oportunitate de a schimba compania și poate chiar funcția.

În situația în care după ce ați depus un CV la secretariat ați fost invitați la un interviu înseamnă că “patronul” poate fi interesat de serviciile voastre și chiar este posibil să fiți într-un ușor avantaj ținând cont de faptul că i) tu AI un job – ei au nevoie de un om; ii) tu ai experiență – ei au nevoie de un om cu experiență.

Va fi un interviu în care este foarte posibil să se discute despre salariu.
Vă recomand insă să fiți foarte atenți pentru că poate fi o întrebare capcană, un test, pentru a vedea cum puneți problema și dacă salariul este SINGURUL stimul care vă motivează!
Dacă vei fi întrebat ce asteptări salariale ai, ai căteva opțiuni: i) solicită informații cu privire la responsabilitățile postului, compară-le cu ce faci acum și SPUNE care sunt așteptările tale salariale (asta nu înseamnă neaparat să divulgi cât câștigi în prezent); ii) pune întrebări cu privire la politica de salarizare ca să ști la ce să te aștepți dacă vei semna cu ei; iii) solicită și așteaptă să primești o ofertă.

Dacă ai “luat” interviul, sigur vei primi o ofertă, dacă nu, nu … De fapt la asta se rezumă TOTUL: să treci cu brio interviul!

Când am fost în postura de candidat, niciodată nu am deschis eu subiectul bani/pachet salarial; dacă am fost întrebat am procedat cum am scris mai sus. Faptul că am primit o ofertă înseamnă că m-am descurcat la interviu, DAR atenție, nu ești singurul candidat pe postul respectiv; cu siguranță NU ești singura optiune; posibil să se negocieze cu mai mulți candidați!

Dacă oferta corespunde așteptărilor și îți dorești schimbarea, “go for it”!
Dacă oferta nu corespunde așteptărilor și totuși îți dorești schimbarea, negociază !
Dacă rezultatul negocierii este sub așteptări și totuși îți dorești schimbarea, asigură-te că politica firmei îți va permite să te ridici cu salariul la nivelul așteptărilor DUPĂ ce vei dovedi “ceva”! Este un risc pe ca trebuie să ți-l asumi în cazul în care nu mai ai răbdare să mai cauți și altceva.
[despre cum negociem vom vorbi pe larg în articolele viitoare (:O)].

Sunt convins că vei lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru familia ta!
BAFTĂ !!!

3. Salariat “vânat” de concurență sau alți “patroni”.
Aici vorbim despre cu totul altceva. Este situația ideală pentru un candidat din punctul de vedere al negocierii.
Performanțele sunt recunoscute, calitățile la fel, trebuie doar să parcurgi câteva întâlniri pentru a se convinge toată lumea că ești persoana potrivită pentru poziția vacantă.
Dacă totul va fi ok vei primi o ofertă sau vei fi întrebat în ce condiții vei accepta noua provocare.
Este situația în care vorbim de calcule, multe calcule de oportunitate, de perspective de etape următoare și de impact asupra vieții personale și profesionale.
Cel mai probabil în acest caz “oferta” va fi punctul central al discuțiilor.
Vă doresc tuturor să aveți parte de cât mai multe negocieri de acest fel, ceea ce îmi doresc și mie!

Concluzie: a discuta despre salariu la un interviu este pâna la urmă opțiunea fiecăruia dintre voi. Un lucru este cert, TOȚI vrem mai mult, toți considerăm că merităm mai mult, este firesc, așa este natura umană. Ce vă sfătuiesc eu este să nu faceți din salariu SINGURUL scop în viața profesională.
Învățați, creșteți împreună cu compania unde lucrați, obțineți rezultate, fiți cei mai buni …OFERIȚI prima dată ceva “patronului” și veți fi cel mai îndreptățit ca la un moment dat să CEREȚI … asta în cazul în care nu ați primit deja, ceea ce înseamnă că cineva, a văzut că MERITAȚI !!!

Sper ca răspunsul la întrebări este pe măsura așteptărilor …

offline coach

 • [...]  ”dis de dimineață” verific topul Forbes. Dacă NU mă regăsesc în el … mulțumit sau nemulțumit de salariu, cu bastonul de Mareșal în geanta sau în mână, chiar dacă știu să demisionez, trebuie să [...]

 • Argumentele care pot* (ctrl + f)
  Ma bucur ca am dat peste acest blog, imi place sa citesc si eventual sa invat de la oamenii cu pareri pertinte, mai ales ca am nevoie sa invat cum sa pun problema (bunul simt nu ma salveaza) in lumea celor care trebuie sa minta la interviuri ca sa izbandeasca.

  mOntecOre

  15 martie 2012

 • Mulțumesc! Într-adevăr este o altfel de junglă; tehnicile de “supraviețuire” sunt și aici esențiale. “keep in touch” :O)

  offlinecoach

  20 martie 2012

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed