Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

ep. 2: ai probleme de vedere … adică, de viziune?

Ați vizionat filmulețul?
Ați numărat corect pasele tricourilor albe?… Sunt convins! Și eu am numărat corect.

înainte de a citi articolul, obligatoriu vizionare!… click aici!

Din această experiență de 1′:22″ pot fi trase câteva concluzii extrem de importante pentru activitatea noastră zilnică, indiferent ce meserii avem și ce funcții avem sau nu avem. :O)

Este o realitate faptul că zi de zi trec prin vizorul nostru “gorile” și alte animale pe care pur și simplu nu le observăm pentru ca suntem preocupați cu fel de fel de activități, toate foarte importante, urgente și prioritare.

Avem de a face (așa cum spune teoria de specialitate) cu un “blind spot” sau “unghi mort”.

Din punct de vedere medical :O), acest unghi mort este zona de pe retina, fără receptori care răspund la lumina. Prin urmare, o imagine care se încadrează în această regiune nu va fi văzută. Se află practic in zona în care nervul optic iese din ochi și se “îndreaptă” spre creier.

Probabil ați întâlnit cel mai frecvent unchiul mort atunci când conduceți mașina și știți foarte bine că este o zonă în jurul vehiculului care nu poate fi observată în mod direct de către conducătorul auto în timp ce conduce.

Așadar și prin urmare… fie că ne place sau nu, fie că acceptăm sau nu, dacă ne referim la activitățile/meseriile pe care le desfășurăm să fiți convinși că blind spot-ul este la locul lui, există și culmea, nu este singur. Sunt mai multe(i)!

A încerca să identifici aceste zone te poate ajuta să identifici “cauze” și să propui soluții, să optimizezi, să iei decizii corecte, să te organizezi mai bine, să conduci mai bine, să te cunoști mai bine, să muncești corect și la capacitate, să te perfecționezi, să performezi… ș.a.m.d.

Dar, DE CE si mai ales CUM apar blind spot-urile în activitatea profesională?

Timm Gallwey are un punct de vedere interesant:
Pentru că suntem sub impulsul executării și pentru că există unele activități cu care suntem foarte familiari (rutina), prin urmare nu le facem cu un scop conștient sau le facem fără să le conștientizăm sensul, fără să ne gândim DE CE le facem… Le facem pentru că le facem mereu.
Câteva exemple de astfel de impulsuri ale executării:
- impulsul rezolvării unei probleme apărutepoate fi atât de puternic încât nu mai este loc de gândire creativă sau perspectivă strategică
sau
- cineva are nevoie de tine la serviciu – unii oameni urmează impulsul de a spune automat “nu, nu am timp”; alții urmează impulsul de a spune “da” fără să se gândească dacă are legătură cu prioritățile lor.
sau
- gândiți-vă la impulsul listelor cu ce ai de făcut (“to do list”) – să treci toate lucrurile pe care le ai de făcut pe o listă in fiecare zi; să le prioritizezi; să le bifezi până la final de zi, sarcini peste sarcini, una după alta.

Ok, da’ soluții??!!

Timm Gallwey propune o soluție simplă, banală, care vă poate ajuta “big time”! mulți spun că este “metoda metodelor” :O)

Este vorba despre metoda S.T.O.P.!!!
Prezentată printr-o analogie, metoda STOP sună cam așa:
Când te afli sub impulsul executării este ca și cum faci parte dintr-o armată din secolul al XV-lea care luptă cu săbii împotriva inamicului, între-o vale dintre doi munți.
Cât timp ești angajat într-o luptă activă, viziunea ta este foarte îngustă. Ești preocupat total de amenințările și oportunitățile imediate pe o rază de câțiva metri distanță de locul în care lupți. Cerințele situației imediate îți acaparează toată atenția – și așa și trebuie.

Acum imaginează-ți că te desprinzi de acțiune pentru câteva clipe și faci câțiva pași în sus pe coastă. Imediat se întâmplă două lucruri:
1. Ești deconectat de intensitatea fizică și psihică a bătăliei.
2. Perspectiva ți se schimbă. Ai avantajul unui punct de vedere extins. Datorită acestei perspective poți să vezi unde este cineva care are nevoie de ajutorul tău și unde se poate obține un avantaj. Îți poți schimba și tactica în funcție de aceste observații!

Dacă ți-ai acorda timpul să urci și mai sus pe coastă ai putea să observi tot batalionul.
Iar dacă ai urca până în vârful coastei ai putea să observi întreaga vale și să ai o perspectivă… strategică.

Concluzie: S.T.O.P. = Step back. Think. Organize your thoughts. Proceed.

deeeeeci? … cum stăm cu viziunea?

va urma

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed