Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

“Job interview” …ep.2

aașaaa, să continuăm cu ce am început și să abordăm pe rând:

ȚINUTA la un “job interview” !
Fiți foarte atenți cum vă îmbrăcați pentru un interviu !!!
Fetelor: teoretic sunteți în avantaj aici! Sunteți frumoase, aratați bine, totul este perfect, DAR … totuși, încercați să aflați dacă “patronul” este bărbat sau femeie.
În cazul în care este femeie, este posibil ca decolteul, tocul înalt, părul desfăcut, fusta scurtă, manichiura să nu constituie niciun avantaj in competiția cu ceilalți candidați ci din contră, ați putea fi la concurența chiar cu “patronul”.
În cazul în care “patronul” este bărbat, îmbrăcați-vă frumos, business, NU exagerati, NU adoptați ținute exagerat de exagerate.
Atenție la manichiură … Oricât ar fi de frumoase, niște unghii de 5 centimetri, pline de modele și culori cu sclipici, cu care nici cel nu poți tasta la calculator, categoric nu sunt potrivite pentru acest eveniment, interviul.

Băieți: recomandare tinuta business dar nu mai “jos” de un smart casual ales cu foarte mare grijă.
Lăsați teneșii acasă, blugii la fel, echipamentul sport idem. Iar când primiti telefon pentru a programa interviul, vă recomand să vă asigurați că veți avea o rezervă de timp pentru ca in ziua respectivă să ajungeți pe acasă, să vă împrospătați și să vă schimbați ținuta. Nu dă bine deloc să ajungi la interviu în fugă, asudat și șifonat.

Rețineți! Prima impresie contează foarte mult iar TINUTA va poate aduce primele puncte la orice interviu !

DISCURSUL la un “job interview”!
Atenție foarte mare la ce “scoateți pe gură”; NU incercați să păreți mai deștepți decât sunteți – adică, feriți-vă să faceți afirmații, sau să spuneți cuvinte și propoziții care “sună bine”, dar care de fapt sunt termeni, noțiuni sau chiar subiecte pe care nu le stăpâniți sau le cunoasteți fff puțin. Atenție!!! Întotdeauna poate urma o întrebare suplimentară de genul: “de ce?”; “puteți detalia, vă rog?”; “cum argumentați?” …etc., întrebari care pot să vă prindă pe picior greșit, fără răspuns sau chiar fără argumente.
De ce vă spun asta? Pentru că în foarte multe interviuri unii candidați cred că pot compensa lipsa de experiență cu acest gen de discurs, crezând astfel că au mai multe șanse de reușită. Este greșit !
Relaxați-vă și țineti minte ce vă spun:
- faptul că sunteți la un interviu înseamnă că ați trecut o primă probă de selecție a cv-urilor, acest lucru presupune că cineva a citit cv-ul și va acordat oportunitatea unei discuții individuale
- dacă nu aveți o experiență profesională consistentă sau relevantă in domeniu (sunteți proaspeți absolvenți sau ați ocupat alte funcții cu alte atribuții) … și totuși ați fost invitați la un interviu, înseamnă că cv-ul tău a atras atenția iar “patronul” vrea să te cunoască.
- nu întotdeauna un “patron” caută candidați super-profesioniști și mega-experimentați (în general aceștia cer salarii pe masura experienței) ci din contră, se incearcă să se identifice candidați cu potențial de dezvoltare la locul de muncă, persoane construite dintr-un “aluat” ce poate fi ușor de modelat.
Prin urmare, dacă ați ajuns la un interviu, concentrați-vă și dați tot ce-i mai bun din voi și nu încercați (repet) sa fiți mai deștepți decât sunteți.

Tot legat de DISCURS:
Trebuie sa răspundeți la toate întrebările care vi se adresează.
Asigurați-vă că ați înțeles întrebarea corect.
Evitați pe cât posibil generalitățile și încercați să răspundeți concret și pe cât posibil bine argumentat. În permanentă să aveți pregătite argumente și exemple concrete cu care să vă intăriți afirmațiile și convingerile.
Fiți logici și coerenți.
Evitați pe cât posibil să răspundeți la întrebările “patronului” cu clisee, evitați să dați răspunsuri banale, neconvingatoare.

Fiți originali și în același timp convingători.
Exemplu: puteti-va in locul “patronului” … Sa presupunem ca din 10 candidati, la celebra intrebare cliseu “ce calități aveți?” toți 10 candidați, dar toți, răspund exact, dar exact cu aceleași clisee la fel de celebre gen “sunt rezistent la stres”, “îmi place să lucrez în echipă”, “învăț repede”, “sunt dinamic” etc. … Pe cine credeți că va angaja “patronul” dintre cei 10? …
Cu siguranță aveți ff multe calități adevărate pe care este obligatoriu să le afirmați și să le argumentați.
Cu totul altfel va suna de exemplu: “învăț repede! Și ca să vă conving de acest lucru pot să vă spun că la ultimul loc de muncă am reușit să imi însușesc toate procedurile de lucru și aplicațiile informatice în mai puțin de o lună de zile și am reușit ca începând cu a doua lună de muncă să încep să produc rezultate”… Este altceva, nu-i așa ?

[Despre aceste clisee omniprezente in toate discursurile candidati lor cu care eu m-am intanit, as putea sa va scriu pagini intregi ca sa le demontez si sa va argumetez cu exemple cat sunt de inutile si cum te depuncteaza (poate o voi face)].

va urma

offline coach

 • Mai rar gratuit asemenea sfaturi ;) ….in sfarsit cineva intinde o mana de ajutor atator bineintentionati, binevoitori insa debusolati “cautatori de munca”…:) .

  Piata muncii este in permanenta miscare….asadar restu’ de episoade daca se poate cat mai repede….

  Dracula

  24 februarie 2012

 • episoadele vin, este important sa ajunga unde trebuie. Si tu poti ajuta! “Share” !

  offlinecoach

  24 februarie 2012

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed