Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

“Job interview” …ep.3

…să continuăm,

ATITUDINEA la un “job interview”!
Fiți pozitivi, fiți entuziaști, fiți siguri pe voi, declarați-vă dorința de a vă “înrola”, zâmbiți dacă situația o impune, fiți convingători, inspirați seriozitate și disponibilitate, fiți siguri și stăpâni pe voi! Lasați-vă copleșiți doar de emoțiile pozitive! Fiți cât mai naturali, încercați să convingeți prin argumente și exemple concrete, fiți coerenți și nu intrați în detalii inutile.
Setați-vă pe programul cu atitudinea de “winner”! Nu aveți nimic de pierdut, doar de câștigat.
În cel mai nefericit scenariu … Nu luați interviul, adică situația voastră va fi identică cu situația de dinaintea interviului. Este adevărat, ratați o oportunitate, dar efectiv nu ați pierdut nimic, din contra, ești câstigator la capitolul experiența. Insist pe acest aspect pentru ca unele emoții pot dăuna și e păcat.
Un interviu este întotdeauna o experiența pozitivă. CURAJ!

PRESTAȚIA la un “job interview”!
Atenție!!! Sunteți la un interviu, se poate întampla orice!
Este posibil ca ” patronul” să vă testeze reacțiile la situații/scenarii în care vă puteți afla la un moment dat, dacă veți fi angajatul firmei. Este posibil sa fiți anunțați că veți fi implicat într-un “joc de rol”, este posibil să nu vi se spună nimic și să vă treziți în mijcul unei situații neobijnuite pentru voi și cu atat mai puțin confortabilă, căreia trebuie să ii faceți față…succes (:o).
Exemplu: este posibil sa va fie testată răbdarea / sau cât de spontani sunteți / sau dacă vă enervați repede …etc.

Reacțiile și prestația voastră din momentul interviului sunt determinante!

Este important să intrați în rol, să nu vă pierdeți cumpătul, să nu vă enervați, să rămâneți entuziaști pe tot parcursul discuției.
Nu fiți “triști”, fiți convingători, zămbiți indiferent de problemele din ziua respectivă sau problemele de la muncă sau de acasă.

Foarte important la capitolul prestație: Sunt cateva mici pregătiri pe care vă sfătuiesc să le regizați de acasa, adică să le pregatiți, să le învațați și să le exersați înainte de interviu.
Concret:
- o scurtă prezentare a voastră (cine sunteți, de unde sunteți, ce studii aveți, ce specialitate ați absolvit, care a fost parcursul profesional și pe scurt atribuțiile specifice funcțiilor deținute… și orice altă informație relevantă despre voi care vă poate aduce un mic sau un mare câștig de imagine în economia interviului).
- Ffff important – informează-te despre compania cu care urmează să susți un interviu – este posibil să te intrebe “ce ști despre firma noastră?” (respectiv:cine sunt, din ce țara vin, cât sunt de mari, ce fac, ce produse/servicii oferă, cu ce parteneri lucrează, ce istorie au, câți salariați au, ce cifră de afaceri au, câte puncte de lucru au, etc.) – surse de inspirație: site-ul firmei + Google.
- încearcă sa obții cât mai multe informații despre postul pentru care candidezi. Poți in felul acesta, destul de simplu, să anticipezi ce calități trebuie să scoți in evidentă, unde și cu ce poți “puncta” la discuții … Adică puteți fi “în temă” și veți fi pregatiți pentru discuție = încredere.
- în general “patronii” au câteva întrebari clasice pe care le puteți anticipa și puteți avea răspusurile pregătie de acasă. Exemplu: “ce calități/defecte aveti?”; ” de ce credeți că sunteți potrivit pentru acest post?”; “de ce să vă angajăm pe dumneavoastră?”; “ce așteptări aveți de la acest post?”; “unde vă vedeți peste 5 ani în această companie?”; “ce așteptări cu privire la salariu aveți?”; “ce ști despre firma noastră?”; “care este cea mai mare realizare pe plan profesional?”; “de ce doriți sa plecați de la actualul loc de munca?” …șamd;
- sunt interviuri in care “patronul” îți oferă oportunitatea de a-i adresa întrebări. Pregatește-le de acasă! Întreabă ce te interesează. (NU îți recomand sa întrebi de salariu!…îți voi spune de ce, la un moment dat).

Imaginați-vă că aveți la dispoziție doar un glonț, cu care este obligatoriu să nimeriți ținta !!!

… am parcurs câteva aspecte importante pe care e bine să le știți. Subiectul nu va fi închis cu acest episod.
Sunt încă multe de scris și voi scrie !

offline coach

 • Doua intrebari:
  1. In cazul in care se cere sa spunem ce asteptari salariale avem, cum sa abordam problema?
  sau,
  2. in situatia in care se prezinta un pachet salarial, cum anume sa procedam in cazul in care nu ar fi in “concordanta” deplina cu sarcinile prezentate si ne-ar nemultumi, am dori mai mult?

  P.S. Daca se poate, rog frumos referirea sa o faceti strict la candidat posibil viitor Agent de Vanzari in cadrul unei firme de dimensiune medie-mare ce are ca domeniu de activitate principal productia .
  Multumesc!

  Anonim

  2 martie 2012

 • Îți mulțumesc pentru întrebări!
  Subiectul este destul de amplu și vreau să îi acord spațiul corespunzător. Rămâi pe “recepție” pentru că în weekend voi publica un articol plecând exact de la cele două întrebări adresate de tine! Mulțumesc.

  offlinecoach

  2 martie 2012

 • [...] voi potențialul de dezvoltare și “aluatul” ușor de modelat. (vezi episoadele “job interview“) Pentru voi este foarte importat să începeți să acumulați experiență și dacă vin [...]

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed