Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

O întrebare dificilă !

Sursa foto = click foto

 …Rămân (pentru moment) tot în zona unui unui “job interview” și vă voi spune/dezvălui o constatare (:O) :

 Aproape toți candidații pe care i-am întâlnit la un “job interview” au avut serioase dificultăți să răspundă la întrebarea (clișeu consacrat dealtfel): “Care considerați că sunt defectele Dvs? … Vă rog să enumerați cel puțin 5 dintre ele!” (cifra 5 e pusă cu tâlc acolo (:o)).

Ce gândește candidatul când aude această întrebare? Cam ceea ce gândim majoritatea dintre noi, dar nu prea recunoastem: “defecte?? De unde să îi spun eu 5 defecte când eu … Nu prea am defecte!”.

Plecâd de la acest gând si aproape convinși ca nu au ce să răspundă, de obicei, candidații încep să inventeze defecte care …”dau bine”.
Exemple: “muncesc mult”; “stau mult peste program”; “când vreau să obțin ceva cu adevărat, nu mă las pâna nu reușesc, iar acest lucru îi poate deranja pe unii”; “mă implic prea mult”,etc.. Ce se încearcă de fapt este “exagerarea” unor calități… Pentru că nu am întâlnit pe nimeni să îmi spună: “sunt superficial”, “am o problemă de atitudine față de colegi și de șefi”, “mă cert cu toată lumea”, “fac foarte multe greșeli” …etc.

Deschid o mică paranteză (în economia interviului, din punctul meu de vedere răspunsul primit la întrebarea de mai sus este nerelevant in decizia finală. Eu adresez aceasta întrebare nu pentru că mă aștept ca interlocutorul să înceapa să își “dea foc la valiză” și să își etaleze defectele, ci mă folosesc de această întrebare pentru a verifica/testa cât este de spontan și cum se repliază avand in vedere întrebarea, cum argumentează și cât de bine știe să se vândă un candidat (:o)) …am închis paranteza.

Acum, dacă inventăm sau nu defecte și dacă putem face față cu brio acestei întrebări este foarte bine, dar subiectul este unul mult mai profund decât prestatia de la interviu; de fapt aici am vrut să ajung.

Știm cu adevărat care nu sunt defectele sau altfel spus ce anume trebuie să imbunatațim la noi?
Este important să știm și să conștientizăm aceste defecte?
La ce ne ajută că știm?
În ce fel ne afectează performanța aceste puncte slabe pe care le avem?
Facem CEVA să ne corectăm ?
Este important să ni se spună când/dacă greșim?
Suporți un feedback corect, chiar dacă este critic?…

Da, cu toții avem o părere bună despre noi. Chiar nu-i rău deloc să ai încredere în tine și in forțele tale, dar din când in când este de recomandat să ne facem o autoevaluare, așa …noi pentru noi. Adică la ceas de seară, să încercăm să fim sinceri cu noi, să ne analizăm la fel de critici cum ne analizăm “patronul”, colegul de birou sau competiția și să realizăm că nu suntem perfecți și că pentru a deveni mai buni (sau cei mai buni) avem câteva aspecte de ameliorat în ceea ce ne privește. Este un exercițiu obligatoriu de făcut ! … Chiar, aveți defecte? Enumerați 5 dintre ele…

Ce vă recomand eu?
- să cereți feedback ( de la “patron”, de la client, de la coleg, de la prieteni, de la familie)
- dacă de fiecare dată considerați că ALTCINEVA este de vină pentru ceea ce ni se întâmplă … Urgent Reflectati, posibil problema sa fie altundeva.
- feedback-ul este prin definiție pozitiv! Luați-l ca atare.
- NU vă asteptați să auziți doar ce vă convine!
- este de preferat să primiți un feedback critic, decât să fiți lăsați să perseverați in greșeli.
- nu întotdeauna cineva “are ceva” cu voi dacă va face o observație. Reflectați și analizați, poate are dreptate și a făcut un mare bine spunându-vă.
- nu reacționați la “impuls” începând să contraziceți atunci când primiți o observație, mai bine cereți detalii și argumente de la cel care a făcut observația… Reflectați și analizați !
- este cel mai periculos (atât la muncă cât și acasă ) să crezi că doar tu ești pe drumul cel bun și toți ceilalți sunt pe contrasens!

Concluzie: anticipați, analizați, reflectați, corectați, îmbunatățiți, fiți cel mai aspru critic al vostru, aveți numai de câștigat !

Cât despre mine: punctul meu forte este că nu am niciun punct slab! (;o)

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed