Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Știi să demisionezi?

Sursa foto = click foto

Demisia este un subiect obligatoriu! (:o)
Vreau să scriu despre demisie pentru că este un capitol la care mai toți colegii cu care am intrat eu în contact (mai ales din postura de “patron”) NU ȘTIU să demisioneze!

Pe cât de simplu … Pe atât de complicat !

Dar să o luăm sistematic:

Când ne dăm demisia?
Demisia ar trebui să fie primul document pe care îl scriem când ajungem în prima zi la locul de muncă. Îl scriem, îl semnăm dar nu îi punem data pentru că nu știm exact când se va întâmpla.
Deci, primul lucru pe care trebuie să îl rețineți este că ca demisia este un gest unilateral, “free will”, la care fiecare dintre noi poate recurge oricând. Prin urmare, atâta timp cât nu vă grăbește nimeni ( că mai sunt și situații de acest fel :o )), “Take your time” și demisionați CU CAP!

Motivele care te pot determina să faci un astfel de gest sunt nenumărate:
- vrem să devenim “patroni”;
- nu facem față presiunii postului pe care îl ocupâm;
- suntem confuzi și avem impresia că lumea este nemulțumită de noi
- nu ne mai place ce facem – ne-am plafonat
- suntem nemulțumiți de companie/”patron”/salariu/funcție/statut…;
- vrem altceva de la viața asta scurtă și frumoasă;
…etc. (lista este una Ffff lungă, fiecare cunoasteți cel mai bine  motivele pentru care ați putea demisiona)

Ei bine dragii mei, dacă v-a încolțit în minte gândul demisiei, aveți două opțiuni: a) să nu faceți NIMIC; b) să faceți CEVA;

A nu face nimic este cel mai periculos. Înseamnă că vă complaceți într-o sitație/stare poate de nemulțumire, poate insatisfacție profesională, poate demotivare, care mai devreme sau mai târziu va fi observată de cei cu care lucrați (vă spun din experiență).
În cazul în care disimulați foarte bine și vă interiorizați, poate fi și mai neplăcut deoarece problema(ele) nu se rezolvă de la sine, vă garantez, ci din contră, se pot amplifica.

Așa că: dacă simțiți că sunteți în apă până peste cap și dacă nu faceți un pas pe o treaptă, pentru a lua o gură de aer, vă înecați… Este momentul să faceți CEVA!

Și ca să nu trec mai departe fără a răspundere la întrebarea de mai sus: în general NU nu ar trebui sa ne dăm demisia atunci când ne merge bine, și știm și simțim acest lucru ! Iar în situația în care simițiți ca vă înecați, ÎNAINTE de a vă înainta demisia, așa cum vă spuneam, trebuie sa faceți CEVA!

Ce facem INAINTE să ne dăm demisia?
Ce nu fac mulți dintre salariații din ziua de astăzi …
DISCUTĂ cu “patronul” despre problemele/gandurile pe care le ai, despre întrebările la care dorești un răspuns… (fie că este vorba despre salariu, sau funcție sau despre ceea ce faci … Orice)

Un “patron” ar trebui să aprecieze o astfel de discuție mai ales dacă veți pune problema la modul cel mai profesionist posibil. Are tot intesul să asculte si să rezolve din probleme, pentru a avea un salariat motivat, mulțumit si 100% operațional.

Ce anume obțineți în urma discuției? … Feedback-ul de’ care am mai pomenit și cu alt prilej.
Feedback-ul primit cu aceasta ocazie poate fi determinat pentru ceea ce urmează să se întâmple cu voi, sau pentru ce decizii veți lua mai departe.
Concret:
#dacă la problemele tale feedback-ul este unul pozitiv (de genul “ok, am înțeles, încercăm să le zolvam, trebuie să ai puțina răbdare, totul va fi bine, ești pe drumul cel bun, mă bazez pe tine, te aveam în vedere”, etc.) … Trebuie sa fiți bucuroși! Erați la un pas să demisionați fără să vă fi dat nici cel puțin o șansă la actualul loc de muncă!!!

# dacă feedback-ul este unul, să zicem, neconvingător (de genul “pentru moment asta îți putem oferi, acesta este nivelul tău, pentru a face un pas trebuie sa fi mai bine pregătit, asta este, sunt alții mai îndreptațiți să solicite aceste lucruri, imi pare rău, rezultatele nu te rcomandă pentru așa ceva”, etc.)… Trebuie sa fiți bucuroși! Ați primit feedback, iar în momentul acesta, dacă sunteți înțelepți, analizați feedback-ul primit și actionați în consecință …

Încercați să fiți mai bun și să vă îmbunatățiți imaginea :o ) pentru va ridica la nivelul așteptărilor și pentru a avea o sansă la actualul loc de muncă, sau luați o decizie radicală. Demisia NU CRED că este întotdeauna cea mai buna soluție, mai ales că “năravul” nu se sechimbă așa …de la sine și este posibil ca la următorul loc de muncă să vă confruntați cu aceleași probleme. CE O SĂ FACEȚI ? Demisionați …IAR? Reflectați !

Deci … CUM ne dăm demisia?(pe scurt)
Dacă avem o problemă – o discutăm – cerem feedback – primim feedback- analizăm-calculăm-luăm o decizie!
Îmi doresc să luați cele mai bune decizii pentru voi și familia voastră !!!

Cele mai des întâlnite erori pe care le fac … Unii:
- vin la “patron” direct cu oferta de la concurență … Sunt naivi și ar putea avea surprize neplacute. Unui “patron” nu îi place întotdeauna să fie strâns cu ușa! Și nu uitați NIMENI nu este de neînlocuit!
- “blufează” – spun ca au oferte mai bune … Dar de fapt, pauză! O faceți pe riscul vostru.
- în cazul in care sunteți ofertat de concurență (fără să cautați voi în mod special acest lucru) – nu “mușcați” ca un pește momeala din prima! Discutați, cereți feedback (vezi mai sus ce ai de făcut)
- în loc să discute cu cineva în măsură să le rezolve problemele (respectiv “patronul”), unii își împărtășesc frustrările și problemele cu toată lumea, mai puțin cu cine trebuie! Nu o să ajungeți nicăieri, nu veți rezolva nimic!
- nu “puneți botul” la mărunțiș. (200-500 lei nu întotdeauna înseamnă că mergeți la “mai bine”. Mai ales dacă sunteți la început de carieră, prioritar este să INVĂȚAȚI, să deveniți pricepuți. Banii vor veni și ei! puțintică rabdare monșer.
- nu faceți pași înapoi ! Dacă tot demisionați, asigurați-vă că mergeți la ceva mult mai bine (ma refer aici la companie și la oportunitațitle pe care vi le poate oferi pe termen mediu si lung).
- nu “trâtiți ușa” în urma voastră. Asigurați-va că va rămâne deschisă !!! Procedați ca niște profesioniști pentru că …nu se știe niciodată.

…V-am spus eu, nu-i chiar așa de simplu. (:o)

offline coach

Leave a comment  

name*

email*

website

Submit comment

CommentLuv badge
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed